BRIGHTSAND LAKE REGIONAL PARK AUTHORITY
BYLAW 2024-03

A BYLAW RESPECTING OPEN FIRES AND FIREWORKS

The Brightsand Lake Regional Park Authority in the Province of Saskatchewan pursuant to Section 13(f)
of The Regional Parks Act, 2013 enacts as follows:

SHORT TITLE

1. This bylaw may be cited as the Open Fires and Fireworks Bylaw.

PURPOSE OF THE OPEN FIRES AND FIREWORKS BYLAW

2. The purpose of this bylaw is to:

a.

e
d.

provide for the protection and safety of property within the Brightsand Lake Regional
Park;

provide for the health, protection, safety, and general welfare of public using Brightsand
Lake Regional Park;

provide for fire protection within Brightsand Lake Regional Park; and

regulate the sale and setting off of fireworks within Brightsand Lake Regional Park.

INTERPRETATION / LEGISLATION

3. In this bylaw, the following words and terms shall have the indicated meaning, unless otherwise
indicated elsewhere in the Bylaw:

a.
b.
C.

“Board” shall mean the members of the Brightsand Lake Regional Park Authority.
“Bylaw” shall mean the Brightsand Lake Regional Park Open Fires and Fireworks Bylaw.
“Campsite / Seasonal Site” shall mean an area within a public campground, designed,
and developed to accommodate a family or a specified number of persons in one
camping unit.

“Combustible Liquid” shall mean a combustible liquid within the meaning of The
National Fire Code.

“Facility-Use Area” shall mean a location within the Park where development of
fixtures, buildings, and facilities for public use are found.

“Fireworks” shall mean fireworks as defined in the Explosives Regulations, C.R.C. c. 599.
“Flammable Liquid” shall mean a flammable liquid within the meaning of The National
Fire Code.

“High Hazard Fireworks” shall mean subdivision 2 of Division 2 fireworks as defined in
the Explosives Regulations, C.R.C. c. 599.

“Low Hazard Fireworks” shall mean subdivision 1 of Division 2 fireworks as defined in
the Explosives Regulations, C.R.C. c. 599.

“Local Authority” shall mean the Brightsand Lake Regional Park.

“National Fire Code” shall mean the code declared to be in force pursuant to Subsection
3(1) of The Saskatchewan Fire Code Regulations.

“NFPA” shall mean the National Fire Protection Association.

. “Occupy” shall mean to reside in, to hold or dwell in, or on, or to use an area for any

period.
“Open Fire” shall mean any fire in a place other than in a fireplace or other receptacle
provided specifically for the purpose of safely containing fires.
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0. “Park” shall mean the area that is designated as Brightsand Lake Regional Park.

p. “Park Authority” shall mean the people who are, from time to time, appointed for the
purpose of carrying out the management and administration of the Brightsand Lake
Regional Park.

g. “Park Officer” shall mean any member of the Park Authority, as well as any person
employed by the Park Authority for the Administration and Management of the Park,
and the enforcement of this Bylaw within that area.

r. “Peace Officer” shall mean a member of the Royal Canadian Mounted Police, a Special
Constable, or Bylaw Enforcement Officer of the local authority and any person
designated by the Board to enforce this Bylaw.

s. “Person or Persons” shall mean any individual, business, partnership, firm, corporation,
or occupant of the Park.

t.  “Private Fireworks Display” shall mean the discharge of low hazard fireworks for private
recreation and entertainment. '

u. “Public Fireworks Display” shall mean the discharge of high or low hazard fireworks for
public recreation and entertainment.

OPEN FIRES

4. Open Flame Fire

a. No person shall have an open fire within the Park, including but not limited to a fire for
the burning of yard waste.

b. No person shall light, ignite, or start to allow or cause to be lighted, ignited, or started, a
fire of any kind whatsoever in the open air if it is unsafe to do so.

¢. The local authority may impose a fire ban within the Park at their discretion at which
time no person shall ignite or allow a fire, unless specifically allowed by this Bylaw
during fire bans, within the Park.

d. Nothing contained in this Part shall relieve any person from complying with the
provisions of The Clean Air Act and the regulations passed pursuant thereto.
Burning for land clearing purposes is prohibited.

f.  An outdoor fire, outdoor burning appliance, or barbeque, which is deemed hazardous,
may be extinguished, or removed by order of the Park Operations Manager, any
member of the Park Authority or Peace Officer.

5. Exemptions to Burning Regulations
a. Notwithstanding any other provision of this Bylaw, the Park Authority may enter into an
agreement with the Fire Chief to burn buildings, structures, or other materials for the
purpose of training its personnel in structural firefighting methods, fire investigation
procedures, for the purpose of elimination of hazards or other local authority purposes.

6. General Requirements
a. All open fires must be reasonably supervised at all times so as to prevent its spread.
b. The fuel for open-air fires shall consist of only charcoal, cut seasoned wood, or
manufacturer’s logs.
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c. The fire shall be adequately ventilated to ensure proper combustion and to prevent an
unreasonable accumulation of smoke.

d. The fire shall not be set in windy conditions conduce to creating a running fire or a
nuisance to another person.

e. The burning of the following materials is prohibited:

i
ii.
iii.
iv.
V.

Vvi.

Rubbish;

Garden refuse;

Manure;

Livestock or animal carcasses;

Any material classified as a dangerous good including any material classified by
the authority having jurisdiction as a hazardous material or as a dangerous
good;

Any material when burned will generate black smoke or an offensive odour (i.e.
Insulation from electrical wiring or equipment, asphalt roofing materials,
hydrocarbons, plastics, rubber materials, creosote wood).

f.  When solid fuel appliances are used, provisions for the storage of ashes or hot coals are
limited to approved receptacles.
g. Where requested by the Peace Officer, a person shall extinguish an open-air fire.

7. Fire Pits

Continued offences of this nature could call for the immediate removal and / or
suspension of open fires for a period of one calendar year and the revoking any
open fire or burning of any kind, at the discretion of the Peace Officer.

a. Except during a fire ban, fires are permitted within the campground, facility use areas,
and cabin leased lots subject to the following:

I

vi.

Vii.

viii.

)
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The fire is entirely contained in a fire pit for that campsite or facility-use area
provided by the Park Authority or a $25.00 annual fee with an inspection by and
approval in writing by the Park Operations Manager.

The fire pits are more than ten (10) feet from all buildings, camping units, and
combustible materials.

The receptacle must be separated from grass and any other vegetation by a
distance of at least forty (40) centimeters (15.7 in.) by means of clean earth,
sand, gravel, or other non-combustible material.

The fire pits are used to burn only clean dry wood or charcoal.

The fire pits are not used to burn waste or yard waste.

The fire pit does not emit smoke or sparks so as to create a nuisance to other
patrons of the Park.

A fire shall not be ignited in a fire pit during windy conditions which may cause a
danger to persons or property by causing a running fire or nuisance to other
patrons in the Park.

A competent person is in charge of the fire at all times until it is properly
extinguished.



8. Chimney Fire Pits
a. The following conditions apply for chimney fire pits:

9. Barbecuing

Shall not be used indoors;

Shall not be used on wooden decks, but may be used on a non-combustible
surface such as earth, concrete, stone, etc.;

Shall be separated from grass and any vegetation by a distance of at least forty
(40) centimeters (15.7 in.) by means of clean earth, sand, gravel, or other non-
combustible material; and

The receptacle must be located a distance of at least three point one (3.1)
meters (10 feet) from any building or other combustible structure or object.

a. Fires are allowed within stationary barbeques subject to the following:

vi.

vii.

viii.

FIREWORKS

The stationary barbeque is fueled by propane, natural gas, electricity, or
charcoal briquettes;

The stationary barbeque is in good repair;

The stationary barbeque is used according to manufacturer’s instructions;

The stationary barbeque is not used for the purposes of burning waste, yard
waste, or any other material;

The stationary barbeque does not emit smoke or sparks so as to create a
nuisance to other patrons of the Park;

The stationary barbeque, when lit, is sufficient distance from all combustible
material;

All federal and provincial laws and all Park Bylaws governing the use and storage
of fuel for stationary barbeques are followed; and

A competent person is in charge of the stationary barbeque at all times while it
is lit, and it must not be left unattended when lit.

10. Sale of Fireworks
a. No person shall sell any high hazard fireworks to another person unless the personis a
fireworks supervisor.
b. No person shall sell any low hazard fireworks to another person unless the person is
eighteen (18) years of age or older.

11. Fireworks Displays

a. A public fireworks display shall only be held in public locations approved and designated
by the Park Authority.

b. No person shall hold public fireworks display without first obtaining a Fireworks Permit
from the Park Authority.

c. A public fireworks display shall be held at the time and location set out in the permit.

d. A permit for a public fireworks display using high hazard fireworks shall only be issued to
persons holding a valid Fireworks Supervisor — Level | or Level Il card issued by Natural
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Resources Canada. Applicants with Fireworks Supervisor accreditation from other
jurisdictions shall not receive a permit unless the Park Authority is satisfied that the
applicant is properly trained and qualified in the use of high hazard fireworks.

The applicant for a permit for a public fireworks display using high hazard fireworks shall
procure and provide the Park Authority at least seven (7) days prior to the scheduled
date of the display, a Certificate of Insurance which shall name the Park Authority as
insured under the applicant’s insurance policy. The Insurance Certificate shall indicate
that the Applicant has at least one million dollars ($1,000,000) of public liability
insurance.

A public fireworks display using high hazard fireworks shall only be held if the display is
conducted under the direct supervision of a fireworks supervisor.

In accordance with Article 5.1.1.2 of The National Fire Code, a public fireworks display
using high hazard fireworks shall be conducted in conformance with the current
“Fireworks Display Manual” prepared by Natural Resources Canada.

At the conclusion of the public fireworks display, all unused fireworks and debris shall be
immediately removed and disposed of by the person holding the permit to conduct the
display.

12. Setting Off Fireworks

a.

> o

No person shall set off any fireworks in a manner that would create a danger, nuisance,
annoy, disturb, injure, or otherwise endanger or detract from the comfort, repose,
health, or safety of another person or property.

In any cases, no person shall set off any fireworks between the hours of 11 p.m. and 8
a.m. daily without prior written approval from the Park Authority or Park Operations
Manager.

No person shall set off any fireworks on a street or other public place except as part of a
public fireworks display as permitted by this Bylaw.

No person under eighteen (18) years of age shall set off any fireworks except under the
direct supervision of a parent, guardian, or other responsible adult.

No parent or guardian of a child under eighteen (18) years of age shall permit the child
to set off any fireworks, except when under the direct supervision of the parent or
guardian.

All discharging of fireworks is done in a safe manner and according to manufacturer’s
recommended usage.

The discharging is done in an area free from trees or other combustible material.

The discharging is done pursuant to all federal and provincial laws and regulations.

The discharging is done during appropriate weather conditions with no danger to
persons or property.

The discharging is done only in designated areas in the Park.
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13. Immunity from Liability

a. The Park Authority, a Park Officer, Peace Officer, or Police Officer shall not be liable for
any damage or injury occurring as a result of persons undertaking any of the activities
within this Bylaw, whether allowed by the Bylaw.

b. Unless otherwise stated, any Act and regulations referred to in this Bylaw shall include
any amendments to the legislation and regulations and any legislation and regulations
proclaimed successive to that specifically referred to herein.

c. Neither this Bylaw nor The National Fire Code shall be construed to hold the Park
Authority, the Fire Department, its members, or employees, agents, or volunteers,
responsible or liable for any damage to persons or property by reasons of:

i. Inspections authorized by this Bylaw or The National Fire Code;
ii. Failure to carry out an inspection; or
iii. The approval or disapproval of any equipment authorized herein.

GENERAL PENALTY CLAUSE

14. Any person who contravenes any provision of this Bylaw is guilty of an offence liable on

summary conviction to a penalty, not less than $100.00 and not more than:
a. $2,000.00 in the case of an individual; or
b. $5,000.00 in the case of a corporation; and
c. A continuing offence of $100.00 per day or any portion thereof.

15. Notwithstanding Section 14, where the Park Authority or a Peace Officer believes that a person
has contravened any provision of the General Penalty Section of this Bylaw, they may serve
upon such person a Notice of Violation either personally or by mailing or leaving same at the last
known address of that person and such service shall be adequate for the purpose of this Bylaw.

16. Such notice shall be deemed to have been served:

a. On the expiration of seventy-two (72) hours after it is posted, if the notice is mailed; or
b. On the day of service, if the notice is served personally.

17. Notice of Violation shall be in such form as determined by the Peace Officer and shall state the
section of the Bylaw, which was contravened, and the amount, which is provided in the
“Voluntary Penalty Clause”, that will be accepted by the Park Authority in lieu of prosecution.

a. Upon production of a Notice of Violation issued pursuant to this Part, within fourteen
(14) days from the issue thereof, together with the payment of the fee as provided in
the General Penalty Clause to the local authority, the person to whom the ticket was
issued shall not be liable for prosecution for the contravention in respect of which the
ticket was issued.

b. This does not prevent any person or corporation to exercise their right to defend any
charge of committing a contravention of any of the provisions of this Bylaw.

18. Subject to Section 17.b., the payment of any fine for any offence is in default when all or any
part of the fine is due and unpaid after 14 days.

19. If all or part of a fine for an offence is in default, the person to whom the ticket was issued shall
continue to be liable to pay the fine imposed, and in addition, is liable to pay a late payment
charge in the amount of $40.00.
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20. Any person who fails to comply with any Section or subsection of this Bylaw shall also be liable
for any cost of the Fire Department or Park Authority for any services or activities provided
respecting this Bylaw as a result of that person’s contravention of this Bylaw as issued by the
Park Authority or Peace Officer.

21. Pursuant to Section 13 of The Regional Parks Act, 2013 unpaid charges and fees shall be added
to the lease / camping permit for that property whereby the contravention was so initiated.

SEVERABILITY

a. If a Court of competent jurisdiction should declare any Section of this Bylaw to be
invalid, such Section or part of a Section shall not be construed as having persuaded or
influenced the Board to pass the remainder of the bylaw and it is hereby declared that
the remainder of the Bylaw shall be valid and shall remain in force and effect.

This Bylaw comes into force and take effect on final passing thereof.

Read a first time at the May 9, 2024 Regular Meeting.
Read a second time at the May 9, 2024 Regular Meeting.
Read a third time at the May 9, 2024 Regular Meeting.
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Certified as a true copy of Bylaw 20224-03
adopted by resolution on the 9" day of May 2024.
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PARK AUTHORITY ADMINISTRATOR

CHAIRPERSON
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